Vitamin C - potřeba pro dospělého člověka je 75 - 100 miligramů na den. Pokud je však tělo již napadeno infekcí, zvýší se potřeba až na desetinásobek. Dostatečný příjem vitaminu C také může výrazně zkrátit léčbu infekce, která už probíhá. Jako hlavní zdroj se uvádějí citrusy, což není úplně pravda. Zkuste kysané zelí, vynikající zdroj vitaminu C a K, draslíku, betakarotenu, vlákniny, thiaminu a kyseliny listové. Navíc není prakticky vůbec kalorické. Vřele se dá doporučit červená řepa, protože kromě vitaminů oplývá i hořčíkem, draslíkem a její červené barvivo je nosičem energie. Dobrým zdrojem vitaminu C jsou i papriky, brokolice, jahody, brambory, rakytník či šípky.
Vitamin B5 - přispívá k posílení imunity a má schopnost tlumit záněty. Ke zdrojům tohoto vitaminu patří kvasnice a pekařské droždí, kuřecí, telecí a rybí maso, ořechy a semena.
Vitamin A - najdeme v telecích játrech, másle, vaječném žloutku, rybách. Jeho úloha spočívá v obraně proti nachlazení či bronchitidám, zodpovídá také za zdraví oční sítnice.
Selen - podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek, například těžkých kovů. Spolu s vitaminem E působí detoxikačně a má protizánětlivé účinky. Přirozeným a sezónním zdrojem jsou houby, maso a ryby.
Železo - pomáhá fagocytům, jejichž úlohou v těle je poznat a zničit cizorodé látky. Nedostatek železa zvyšuje náchylnost na infekce. Větší množství železa najdeme v čočce, cizrně, beraních rozích, v bílých fazolích, mase, prosu, rybách a v celozrnných výrobcích.
Zinek - také přispívá k aktivaci fagocytů, čímž podporuje produkci protilátek. Potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky.
Hořčík (magnesium) - pomáhá snižovat stres a únavu, čímž také posiluje obranyschopnost. Obsahuje ho banán, datle, artyčok, čočka, fazole, brokolice, špenát apod.
Měď - je důležitá pro správný průběh imunitních reakcí. Mezi potraviny bohaté na měď patří játra, kakao, ořechy, houby, vařená hovězí játra, slunečnicová semínka, mandle, vařená čočka, čokoláda, korýši a měkkýši.
Rybí tuk má velkou škálu benefitů pro celý lidský organismus, včetně imunity. Obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA, které si naše tělo neumí samo vytvořit, a je zapotřebí jej získávat stravou či doplňky. Pozitivně působí zejména na činnost srdce, mozku a zraku, ale také v boji proti různým zánětům.
Dále rybí tuk obsahuje vitaminy A, D a E, které také velmi pozitivně působí na imunitní systém.
Vitamin D například stimuluje aktivitu bílých krvinek a snižuje zároveň riziko vypuknutí cukrovky, kardiovaskulárních chorob a roztroušené sklerózy. Pozitivně také působí na nervový systém, na psoriázu a na další autoimunitní nemoci. Jeho přírodními zdroji jsou sluneční svit a rybí či mořské produkty.
Probiotika (tělu prospěšné bakterie) jsou obsažena v zakysaných mléčných výrobcích. Pokud mléko nemůžete, zkuste kvašenou zeleninu - zelí, mrkev, ředkvičky. Probiotika příznivě ovlivňují stav střevního mikrobiomu.
Velká část buněk imunitního systému se nachází ve střevní sliznici, probiotické bakterie se starají mimo jiné o to, aby ve střevě nepřežívali nežádoucí organismy. Probiotika také udržují potřebné pH, čímž přispívají k dobrému stavu imunitních buněk a následně k posílení obranyschopnosti organismu.
Jedná se o čistě přírodní látky podporující imunitu a obnovující systém těla. Zdrojem betaglukanů jsou houby (např. přípravky z hlívy ústřičné), ječmen, oves a kvasinky.
Před infekty také chrání echinacea, která posiluje imunitu, má výrazný antibakteriální účinek a při nemocech pomáhá rychlejšímu uzdravení.
Podobně účinná je i rostlina lichořeřišnice, někteří lidé dokonce tvrdí, že se pro Středoevropany hodí víc.
Velmi oblíbený je i zázvorový čaj, který působí preventivně proti infekcím, prohřívá organismus, hubí bakterie, obnovuje vitalitu a při horečce pomáhá s vypocením.
Nebo zavolejte na číslo: 739 634 050
Přihlášením se na portál souhlasíte se zpracováním vaší emailové adresy provozovatelem v rozsahu popsaném v Podmínkách.