Pokud trpíte fóbií z jakéhokoli tuku, rychle se jí zbavte. Mnohem rozumnější než nízkotučná dieta je strava s dostatečným příjmem kvalitních, zdraví prospěšných tuků. Naše tělo tuky potřebuje!
Naše tělo potřebuje průměrně přijímat z tuků 30 - 35% celkové denní energie. Odpovídá to asi 60 - 80 gramům za den (tedy 3 - 4 polévkové lžíce). Pokud jsme vegetariáni, pak k tomu můžeme sníst ještě hrst ořechů či semínek.
Trans-mastné kyseliny vedou k nadváze, zvyšují riziko zánětů, přispívají k výskytu diabetu 2. typu, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, jsou dávány do spojitosti s vyšším rizikem některých rakovin.
Margarín se na světě neobjevil náhodou, vznikl na objednávku Napoleona III. V době, kdy Evropu sužovaly války, vyhlásil francouzský císař soutěž o dobře roztíratelný, levný a trvanlivý tuk. Máslo bylo drahé a pro svou krátkou trvanlivost pro vojáky špatně dostupné.
Výzkum prezentovaný na konferenci American Heart Association (AHA) přináší zjištění, že konzumace trans-mastných kyselin zhoršuje u mužů středního věku paměť.
Energy management upevňuje celostní základy dlouhodobě vysokého výkonu. Soustředí se na praktické dovednosti pro chytré průběžné hospodaření s energií.