Karanténová kuchařka

Výživné a jednoduché recepty na podporu imunity, které si můžete vařit ze zásob.

Aktualizováno: 19. 3. 2020 13:15

Posilněte imunitu pomocí fermentované zeleniny

Jak už víte ze shrnujícího článku o koronoavirové infekci, aktuálně je velmi důležité starat se o naši imunitu a snažit se ji co nejvíce podporovat. Nabízíme jeden ze způsobů, který rozhodně není žádná věda a zvládnete ho v pohodlí domova. 

Jedná se o fermentaci neboli kvašení. Fermentací podpoříte především mikrobiotu sídlící ve střevech, což pozitivně pocítí celé tělo. Viditelným rozdílem může být to, že vás neochromí sezónní nachlazení nebo i aktuální virová infekce. Fermentované potraviny jsou také výživově bohatší, nabité vitamíny C a B, a působí jako přírodní antioxidanty. 

Fermentace neboli kvašení je proces, který způsobují mikroorganismy. Nárůst mikroorganismů vytvoří (obvykle kyselé) prostředí chránící potravu před mikrobiálním hnitím a kontaminací toxiny.

Jak na kvašenou zeleninu?

Pro zeleninové kvašení se hodí v zásadě všechny druhy zeleniny. Vhodnější jsou však ty, které mají pevnou strukturu. Zelenina s vysokým obsahem vody např. rajčata získá kvašením kašovitou konzistenci. I tak ale můžete zkusit např. těstoviny a omáčku z kvašených rajčat. 

A jaký je postup? 

  1. Zeleninu si nakrájejte, vložte do větší nádoby a přidejte sůl.
  2. Sůl můžete použít mořskou nebo himalájskou v množství 20 g soli na 1 kg zeleniny.
  3. Můžete kvasit třeba jen zelí nebo smíchat více druhů dohromady. K zelí jde skvěle řepa, mrkev, topinambury nebo různé druhy ředkví.
  4. Napěchujte vše do láhve tak, aby byla zcela plná.
  5. Pokud zelenina nepustila tolik šťávy, aby byla zcela ponořená, dolijte trochou převařené vody a pak uzavřete šroubovacím uzávěrem, nechte tři dny prokvasit v pokojové teplotě, poté ochutnejte, a pokud vám už tak chutná, dejte do chladu.
  6. Čím déle bude v teple, tím bude prokvašenější a kyselejší.

Jak si vyrobit mléčný kefír, kombuchu nebo kvašenou limonádu najdete v tomto článku.

Ostatní zdroje:

Rychlý a zdravý chléb z ovesných vloček pro celou rodinu

Spousta lidí aktuálně netrpí nouzí o mouku, ale pojďme si zkusit upéct velmi snadný chléb z ovesných vloček. Ovesné vločky jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny (A, D, B) a minerální látky (draslík, měď, sodík, zinek a železo). Stejně jako houby obsahují betaglukany, které posilují naší imunitu. Ano, vločky obsahují sacharidy, ale jde o ty pomalé, které se nám uvolňují v těle postupně a dodávají nám energii delší dobu oproti rychlým cukrům. Zasytí, ale nezaplácnou naše střeva. 

Podpořte tak své zdraví a pusťte se do následujícího receptu!

Ingredience: 

  • 250 g ovesných vloček
  • 250 ml vody
  • 2 vejce
  • 100 g tvarohu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného česneku
  • prášek do pečiva
  • máslo a strouhaný kokos na vymazání formy
  • něco navíc: můžete přimíchat semínka - dýňová, konopná, lněná anebo špetku tymiánu (uklidňuje a odstraňuje nervové vyčerpání)

Postup:

  1. Vločky si předem namočíme na 30 minut do vody (aby se nasákly a změkly).
  2. Po 30 min přidáme 2 žloutky, tvaroh, česnek, sůl (semínka, tymián dle libosti) a jemně vmícháme prášek do pečiva.
  3. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do vločkové směsi. 
  4. Vymažeme si formu (záleží na vás jaký chcete mít tvar chleba) a vlijeme do ní těsto.
  5. Pečeme na 180°C cca 50-60 minut. 
  6. Po upečení necháme vychladnout a můžeme si ho vychutnat ke snídani např. s domácí marmeládou, šunkou, sýrem či vajíčkem natvrdo. 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/34891-chleb-z-ovesnych-vlocek/

Pokud přeci jen dáváte přednost klasickému chlebu, ale nemáte aktuálně doma droždí, vyzkoušejte tip na domácí chléb bez droždí od pana Cuketky: https://youtu.be/WzKVM9votR4

Zeleninové kari

Zeleninové kari je plné čerstvých surovin a vitamínů, které jistě potěší váš mikrobiom a podpoří imunitu. Jeho příprava je navíc snadná a rychlá, celý recept zvládnete uvařit za hodinu. Tak směle do toho :) 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 větší cuketu
  • 1 velkou batátu nebo 3 mrkve
  • 1 papriku
  • 2 stroužky česneku
  • 200g cizrny v plechovce
  • 1 plechovku drcených rajčat (cca 400g)
  • 1 plechovku kokosového mléka (cca 400ml)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • čerstvý koriandr nebo petrželka
  • 2 hrnky jasmínové rýže
  • 3 hrnky vody
  • 2 lžičky soli
  • šťáva z půlky citronu

Postup:

  1. Začneme tím, že si oloupeme batátu, nakrájíme ji na stejně velké kostky a dáme na 12 minut napařit (podobně jako třeba knedlíky). Pokud jste místo batáty zvolili mrkev, tento krok vynechte.
  2. Cuketu, papriku, případně mrkev, nakrájíme na stejně velké kostky.
  3. Česnek nakrájíme na drobné kousky.
  4. V hrnci si rozpálíme olej, přidáme na něj česnek, kurkumu, chilli, račatový protlak a ocet. Vše necháme spojit a probublat asi 3 minuty.
  5. Poté do pánve přidáme nakrájenou zeleninu a všechno společně promícháme.
  6. Vše zalijeme kokosovým mlékem a drcenými rajčaty. Přidáme sůl a celý obsah pánve znovu důkladně promícháme.
  7. Vaříme 20 minut pod pokličkou.
  8. Mezitím připravíme rýži. Pokud nemáte doma rýžovar, postačí obyčejný hrnec. Nejprve rozehřejeme troubu na 200°C. 
  9. Rýži propláchneme vlažnou vodou. 
  10. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a rýži na něm orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme sůl a počkáme až bude voda těsně pod povrchem rýže. V tu chvíli hrnec přiklopíme pokličkou a dáme ho do předehřáté trouby.
  11. Troubu hned vypneme a rýži v ní necháme dojít na 20 minut. Poté hrnec vyndáme, odklopíme pokličku a necháme odpařit páru.
  12.  Do pánve ze zeleninovým kari přidáme na závěr propláchnutou cizrnu a citronovou šťávu, vše promícháme a máme hotovo.
  13. Jídlo na talíři ozdobíme čerstvými bylinkami.

Inspirováno receptem od Deliciously Ella: https://youtu.be/Lxq2JhUBZx0

 
 17. 3. 2020 12:19

Hustá cibulová polévka, kterou zvládne každý!

Pojďte si zpříjemnit domácí karanténu vůní cibulové polévky, která poskytne vašemu tělu dostatek živin a podpoří vaši imunitu. Nebude potřeba chodit ani do obchodu, ingredience najde každý doma i v době karantény. Do vaření můžete zapojit i děti, je to snadný a zdravý recept pro každého.   

Tak pojďme na to!

Ingredience (na 4 porce):

  • 8 středně velkých cibulí (cibule je přírodní antibiotikum, obsahuje vitamín C a podporuje imunitní systém)
  • 3 hrsti červené čočky (bohatá na bílkoviny, vlákninu a je dobře stravitelná - nenadýmá)
  • 2 hrsti sušených/ čerstvých hub (tip: hlíva ústřičná obsahuje betaglukany, které podporují naši imunitu)
  • 2l vývaru/ vody (vývarem uděláte dobře svému mikrobiomu)
  • pepř, sůl, bobkový list (bobkový list podporuje trávení)
  • 3 lžíce oleje/sádla 

Postup:

  1. Cibuli si nakrájejte na hrubá půlkolečka a vložte na rozpálený olej/sádlo. Nebojte se plotýnku pustit na plný výkon, cibuli je potřeba pořádně opéct. Nezapomeňte hbitě míchat. Až cibuli začnou naskakovat hnědé flíčky a začne se tvářit, že se určitě v příští vteřině připálí,přilejte cca 1dcl vody - rozpustí malé přípečky, které dodají barvu i chuť celé polévce. 
  2. Jakmile se začne cibule opět připékat a bude dostatečně hnědá,  přilijte zbytek vody (lépe vývaru, pokud máte).
  3. Osolte, opepřete a přidejte 3-5 lístků  bobkových listů. Vše dobře promíchejte a nechte zlehka vařit cca 20 min. 
  4. Pokud máte čerstvé houby, přimíchejte je rovnou nakrájené do hrnce. Pokud máte sušené - namočte si je předem cca na 10 min v horké vodě, poté sceďte a přidejte do hrnce.  
  5. Mezi tím, co se polévka vaří, připravte si červenou čočku dle návodu - propláchněte v sítku a přiveďte k varu. 
  6. Po 20 min stáhněte polévku z plotýnky a přimíchejte červenou čočku.
  7. Ochutnejte a případně dosolte, dopepřete. 

Dobrou chuť!